Fabricat în România

Pentru început, o scurtă introducere

Dacă ai ajuns pe această pagină înseamnă că activezi deja în acest domeniu, de producţie uşi şi ferestre din PVC / aluminiu. Şi chiar dacă eşti de puţin timp tot ai şti că variantele pe care le ai atunci când vrei să cumperi utilaje PVC / utilaje aluminiu (pentru tâmplărie, bineinţeles) nu sunt prea multe: utilaje nemţeşti sau italiene, destul de piperate la preţ, utilaje turceşti sau utilaje chinezeşti. Mai sunt şi prin Europa (ex. UK, Franţa, Spania, Austria - Lisec) unii producători însă nu foarte prezenţi la noi în ţară.

De primele nu prea ai cum să te apropii, mai ales dacă eşti la început dar chiar şi dacă eşti de mult timp în domeniu însă zona, piaţa, comenzile, clienţii te forţează să ţii preţul jos.

Suntem de ceva vreme în domeniu (de prin 2006) şi am intrat în foarte multe ateliere de termopane, aşa că putem spune că un procent foarte mare din gradul de utilare este reprezentat de utilajele turceşti, am putea estima cam 70%. Acestea au fost alegerea majorităţii firmelor care fac termopane din cauza preţului mult mai accesibil (să zicem pe undeva la jumătate faţă de nemţi/italieni); mai mult, câţiva producători turci chiar fac utilaje de calitate, robuste, fiabile, comparabile într-o oarecare măsură cu cele ale nemţilor şi italienilor, dar să fim sinceri, nu le pot egala.

Ultima variantă, de utilaje chinezeşti am preferă să nu insistăm, ştim cu toţii ce greu vin echipamentele, cât de dificil primeşti piese de schimb, asistenţa tehnică greoaie din cauza diferenţei de fus orar, calitatea îndoielnică a produselor din acea zonă (nu se aplică această afirmaţie tuturor producătorilor chinezi, ştim şi câţiva care fac calitate)

Poate părea un pic ciudat, dar chiar am început să producem utilaje în România

Văzând că anumite echipamente, apărute recent au preţuri exorbitante, cum ar fi de exemplu maşini de debitat bagheta cu conveior de măsură radio, bancuri de montaj feronerie, bancuri de calare, ştanţe pentru armătură, maşini de chertat aluminiu (şi lista poate continua) am hotărât să începem să producem noi aceste echipamente, aici, în România.

Nu avem cum să le facem pe toate deodată, mai ales că activăm şi în domeniul utilajelor pentru geam termopan şi deja am început să concepem produse şi pentru acest domeniu (avem deja 2 produse fabricaţie proprie: masă de tăiat sticla automată cu CNC + computer şi extruder de hot-melt) însă încercăm să mergem înainte cu producţia.

Din câte ştim noi, în jumătatea de est a Europei, în afară de producătorul de utilaje pentru geam termopan Szilank din Ungaria (despre care nu mai avem informaţii actualizate) nu există alt producător de utilaje pentru geam termopan şi nici pentru tâmplărie PVC / aluminiu. Cam tot ce se aduce la noi în România vine din ţările pe care le-am menţionat deja la începutul paginii.

Nici noi nu ne putem considera la acest moment un producător în adevăratul sens al cuvântului deoarece suntem conştienţi că mai este drum lung până acolo, însă cel puţin ne putem mândri că am început ceva ce nu mai există în România şi suntem foarte decişi să continuăm.

Avem o listă de echipamente pe care le considerăm de nişă, care vin cu preţuri mari din afară, de la producători externi. Le luăm pe rând, le proiectăm pe computer (în software dedicat construcţiilor de maşini, SolidWorks), apoi dăm la prelucrat anumite componente mecanice pe care nu avem noi posibilitatea tehnică de a le realiza (de altfel, aşa procedează TOŢI fabricanţii de utilaje). Partea de tăblărie, şasiu, schelet, o facem noi în general dar pt. unele echipamente o comandăm la ateliere specializate. Achiziţionam partea penumatică, hidraulică - dacă este cazul, componente electrice şi electronice, le asamblăm, le punem software în cazul utilajelor cu CNC şi gata utilajul. Nu este greu, este o muncă plăcută, cu mari satisfacţii, însă după cum ştii tu, cel care îţi pierzi timpul citind aceasta pagină, industria românească e cam praf, nu prea ai unde / la cine apela în multe cazuri când ai nevoie de o piesă de prelucrat - acesta este un lucru care ne ţine pe loc şi sperăm să găsim în cele din urmă colaboratori capabili, cu dotare tehnică şi pe care să ne putem baza.

Un alt aspect dificil şi cu care ne confruntăm este partea financiară, lipsa fondurilor pentru a dezvolta o activitate de producţie, neîncrederea investitorilor în industria (care industrie ? :) românească. Dar chiar şi aşa mergem înainte, având scopul ca în câţiva ani, poate 2, poate 5, să fim recunoscuţi ca singurul producător român de utilaje pentru tâmplărie PVC, aluminiu şi geam termopan.

Vom avea cu siguranţă ce oferi, în special utilaje pentru care producătorii externi ţin preţul sus dar care ar contribui decisiv la creşterea productivităţii atelierelor de termopane din ţara noastră, bineînţeles, la preţuri adaptate pieţei de aici.

Lista echipamentelor fabricate de noi doar pentru tâmplărie PVC se poate consulta pe cest site, accesând meniul "Made în RO" iar toată gama de utilaje, incluzând şi pe cele pentru geam termopan, este disponibilă pe un alt site, mai general, aici: www.utilaje-termopan.ro/fabricat-in-romania.html