Inițial centrele de debitare și frezare / găurire / marcare a profilelor din PVC au apărut ca răspuns la necesitatea de a crește productivitatea și competitivitatea în condițiile unei concurențe tot mai acerbe. Astfel, companiile care au adoptat strategia de dezvoltare a creșterii capacității de producție au realizat în scurt timp că pot obține și reduceri de costuri datorită eliminării necesității unui număr mare de operatori și astfel se explică faptul că marile companii pot obține prețuri de cost mai reduse (bineînțeles, acesta fiind doar unul din factori, prețul preferențial la materia primă fiind un alt factor important).

Pe piața din România aceste echipamente au devenit solicitate, pe lângă aspectul anterior menționat, și datorită faptului că firmele se confruntă cu mare lipsă de personal calificat, fie cu migrația muncitorilor, și încep să înțeleagă că pot scăpa de stresul și cheltuielile generate de angajați, înlocuind 3-4-5 operatori cu un singur utilaj.

CNC-urile pentru PVC, așa cum sunt denumite pe scurt liniile automate de prelucrare execută automat debitarea profilelor, TOATE frezările și găurile necesare, precum si marker-ii pentru montant, pentru balamale, etc. Toate acestea în mod automat. Mai mult, dacă un astfel de centru este combinat și cu o mașina de înfiletat șuruburi automată la 2 capete, care este legată prin software de centrul de prelucrare, capacitatea de producție a unui atelier se poate dubla sau chiar tripla, sau se poate menține la același nivel însă permițând reducerea numărului de operatori.

Un grad mai mare de automatizare reprezintă un grad mai mic de dependenţă faţă de forţa de muncă. Ce te faci când mai vine o criză (dacă ai buletin de ceva timp ai înţeles probabil că crizele vin în valuri, există o oarecare ciclicitate, iar dacă nu e criză de-adevăratelea cel puţin recesiune tot va fi) şi nu mai ai comenzi, nu mai ai de lucru ? Dacă ai mulţi oameni angajaţi vei avea mulţi de dat afară, cu tot scandalul care vine la pachet. În schimb, dacă ai utilaje automate le opreşti sau lucrezi la capacitate redusă, atât cât vin şi comenzile, cu câţiva muncitori.

Este cât se poate de evident că un atelier dotat cu utilaje automate este mult mai flexibil la presiunile pieţei, la conjuncturile economice nefavorabile, mai adaptabil la cerinţele în schimbare ale pieţei, şi lista de avantaje este mult mai lungă. Venind vorba de adaptabilitate, atunci când lucrezi cu oameni angajaţi aceştia execută operaţiunile pentru care sunt plătiţi într-un anumit mod, repetitiv, şi nu sunt deschişi a învăţa proceduri noi, să asimileze noi cunoştinţe sau să lucreze pe utilaje noi, mai performante. Ştim asta cu siguranţă deoarece am intrat în multe ateliere cu ocazia livrărilor de echipamente noi şi am vazut cu ochii noştri reacţia muncitorilor. Un exemplu concludent a fost la un client din Bucureşti căruia i-am livrat o maşină de debitat la 2 capete automată, cu PC şi imprimantă de etichete: 4-5 ore s-a chinuit muncitorul care urma să lucreze pe acea maşină să găsească argumente că vechiul utilaj pe care lucra, o maşină simplă la un cap, acţionată manual, ar fi fost mai bună pentru munca sa decât cea nouă, performantă, de mare viteză şi cu mai mare precizie, plus funcţii suplimentare (etichetare). Am înţeles că aşa sunt muncitorii in România, şi cu aceştia mergem înainte.

Mai sus am menționat de utilaje pvc automate / linii de prelucrare cu utilaje CNC doar pentru operațiunile de debitare profile și frezare / găurire însă există soluții de automatizare și pentru celelalte operațiuni, cum ar fi sudarea profilelor și debavurarea colțurilor. Spre exemplu, o linie de sudură automată la 4 capete cu masă de translație și sistem de rotire automat al cadrului pe mașina de debavurat cu CNC de la Ozgenc, modelul Turboweld-400, necesită doar doi operatori, unul care să alimenteze mașina de sudat și al doilea care să preia cadrele gata sudate și debavurate ! Un mare plus de productivitate și doar 2 operatori !

Vei găsi pe site-ul nostru astfel de utilaje automate, in categorii distincte, cum ar fi "cnc debitare / frezare" sau "centre automate sudură & debavurare"